Friskvård för hjärnan

I veckan var jag och lyssnade på Johnny Sundin, mina öron glödde så intensivt de användes. För er som inte vet vem denna man är så driver han dels Tankefabriken som tror på kreativitet och att ge fler hjärnor fötter.
 
Vi människor anpassar oss efter situtation och sätter oss snabbt in i olika mönster, exempelvis sitter du på samma plats i bussen, promenerar samma runda när du är ute och går eller har samma rutin varje morgon. Under eventet antog Johnny också att vi hittat ett mönster även där, nämligen att trots onumererade platser hade vi satt oss på samma stol efter varje paus - alltså på ett event vi aldrig varit på hade vi där och då skapat ett nytt mönster.
Och vad händer när vi bryter ett sådant mönster? Vår uppgift blev att byta platser, vi skulle hoppa 2-3 rader upp/ner, sitta i andra änden av lokalen samt att vi skulle sätta oss sidanom två helt nya ansikten. Vad händer?
- ÅNGEST! LUST! KAOS!
Först känner vi ångest över att lämna den plats vi gjort oss bekväma i, det är där vi hängt vår jacka och lagt vår väska och tänk om jag inte hittar någon plats som fyller ovan kriterier... och så vidare... Det blir kaos, när alla reser sig från sina stolar och går mot mitten för vi alla ska till motsatt håll. Men efteråt känner vi även lust, lust över att vi gjort detta och i slutändan känns det trots allt bra.
 
"Det är de små förändringarna som gör oss kreativa" sa han och gav tips till att i hundra dagar gå eller springa sin runda på olika vägar, den väg du aldrig svänger in på - sväng där. I sin egen familj hade de tävling om vem som lyckades komma på nya sätt att duka fram frukosten på. En annan variant var att de på jobbet i hundra dagar skulle hälsa på ett nytt sätt varje dag.
 
Det är som sagt det lilla som gör det, vår hjärna behöver också friskvård för att orka och lyckas vara kreativ.
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0