"Livet som statist"

Är vårt liv en enda lång teaterföreställning med improviserade scener? Består scenerna av manus som skrivs efterhand beroende på vilken roll vi väljer att gestalta?
 
Om vi börjar från början, vi föds och vi apar efter andras beteenden. Med tiden försöker vi hitta vår plats i olika grupper, vilket till en början förslagsvis är i klassrummet, när den platsen är tagen och det är den roll både vi själva och andra räknar med att man ska anta när det är med denna grupp människor man umgås med. - En statistroll.
Inom klassen bildas i sin tur mindre grupper, i denna lilla gruppen är rollen inte nödvändigtvis den samma som i den stora gruppen. Kanske att man känner att man kan ta mer plats, klassens clowner befinner sig i en annan mindre grupp och nu är det kanske min tur att anta den rollen? - En statistroll.
 
Hur många roller spelar du i ditt liv?
 
Dotter-rollen, syster-rollen, kusin-rollen, släkting-rollen, bästa kompis-rollen, flickväns-rollen, klassrums-rollen, arbets-rollen, internet-rollen och alla de andra grupper av människor jag umgås med i olika sammanhang. Spelar jag verkligen en annorlunda roll i alla dessa grupper? Eller har jag roller som är samma vilket gör att jag kan dra ihop dessa grupper utan att hjärnan ska drabbas av en krock och inte vara säker på vilken av roller som passar just där och då?
 
Och åter till min internet-roll. Vem är jag i de ögon där en skärm är emellan och som aldrig träffat mig öga-mot-öga? Känner denna personen mig? Om vi skulle sprungit på varann på gatan, hade jag varit en främling då? Eller jag blir som en statist på scen då det tydligt framgår att jag spelar olika roller?
 
 
 
"Det kan vara svårt att ändra hur andra ser på en, men man kan åtminstone ändra synen på sig själv."
 
 
 

RSS 2.0